

کود اورگانیک  ترکیبی است طبیعی  که از فضولات جانوران و بقایای گیاهان  و یا ترکیبات به دست آمده از فعل و انفعالات این بقایا با عوامل طبیعی در گذر زمان  به وجود می آید .
هدف اصلی تولید کود اورگانیک ، حذف کود های شیمیایی  است که مضرات فراوان آن از طرفی  برای  محیط زیست ، توازن اکو سیستم و سلامتی انسان ، به یک مبحث جدی مبدل شده است و ز طرف دیگر ، به کاربردن آن درگذر زمان ،موجب ضعیف شدن خاک شده و با از بین بردن میکرو اورگانیزم های موجود در خاک از حاصلخیزی آن میکاهد .
مزایای  به کارگیری کودهای اورگانیک
 
__کود های اورگانیک دقیقا در نقطه ی مقابل کود های شیمیایی، با حفظ آب و اکسیژن ، هم برای کشاورز از هزینه ی اضافی برای آب و انرژی میکاهد و و هم با حفظ میکرو اورگانیزم های موجود ، به باروری خاک می افزاید
__ کود های اورگانیک سبب تیره شده رنگ خاک میشود که همین عامل به حفض بیشتر گرما و انرزی خورشیدی در خاک میشود

__ کود های اورگانیک همچنین ، آهن موجود در خاک را به فرمی قابل استفاده برای رشد گیاهان تبدیل میکند 
__ اهکی که اب قادر به زدودن آن از خاک نیست  را می زداید  و کربن دی اکسید موجد در آن را در فتوسنتز گیاه به کار می برد
__مواد آلی  مورد نیاز را به سطح خاک میرساند
__ ریشه ی گیاه را تقویت و از ان محافظت میکند
کود های اورگانیک عبارتند از
+ کود حیوانی : که از ترکیب فضولات حیوانی به دست آمده و به صورت مایع و جامد  به کار برده میشود
+ کود گیاهی : که از مخلوط بقایای محصولات کشاورزی برداشت شده از زمین کشاورزی همچون حبوبات ، گندم ، یونجه .. به دست آمده و آن را به خاک گیاه در حال رشد اضافه میکنند
+ هیومیک اسید : از تجزیه پسماند های گیاهی در خاک در زمانی کمتر از یک فصل “کمپوست” تولید میشود که ماده ای نیمه اورگانیک است . با ادامه ی این روند ، میکرواورگانیزم ها و قارچ ها ، ماده ای قهوه ای رنگ به نام “هوموس”تولید میشود . اگر هوموس در شرایطی ایده آل قرارا گیرد و گرما ، اکسیژن و مواد آلی را به اندازه کافی دریافت کند ، با گذشت زمان ، طی سال های طولانی ، ماده ی تقریبا سیاه رنگی ، بسیار غنی از گوگرد، آهن و روی به نام ” هیومیک اسید” حاصل میشود که در ریشه زایی ، باروری ،حفاظت در برابر سرما ، کم آبی و شوری گیاه نقش بسزا و ارزشمندی دارد
+ کمپوست : که به عبارتی از پوساندن و تجزیه ی پسماند های کشاورزی ، پسماند های فاضلابی و خوراکی و گیاهی (پوست تخم مرغ ،برگ خشک ، مدفوع سگ و گربه ، تفاله چای ، پوسته خشکبار ،میوه هایی که خاصیت اسیدی دارند و پست آنها…) ، به دست می آید ویکی از قدیمی ترین کود های اورگانیک از گذشته تا کنون به شمار می رود به عنوان منبعی سرشار از منیزیم و فسفات بیشتر در باغات و برای درختان بار میوه ایتفاده میشود